Oldal kiválasztása

Frissítve: 2013. május

belga-rendszam

Sziasztok!

Eredetileg Klárának állítottam össze az útmutatót, de a felhívásotokat követve közreadom.

Én most járok a procedúra elején, úgyhogy majd update-elem a tapasztalatokkal.

EU-soknak: a legteljesebb leírást az Intracommon találod az egész procedúráról: https://myintracomm.ec.europa.eu/hr_admin/en/welcome-office-bxl/special-ID-VAT-certificates/Pages/import-motor-vehicle.aspx Itt is vannak hasznos infók: https://myintracomm.ec.europa.eu/hr_admin/en/welcome-office-bxl/special-ID-VAT-certificates/Pages/car.aspx  Nem EU-soknak, vagyis akik nem érik el az Intracomm-os oldalakat, ugyanez belgául: http://www.mobilit.belgium.be/fr/circulationroutiere/immatriculation/procedure/ és http://www.mobilit.belgium.be/fr/circulationroutiere/immatriculation/importe/ A saját tapasztalatomból kiindulva az első és legfontosabb, hogy a special ID vagy a helyi belga igazolvány meglegyen és a commune-nél is be legyél jegyezve. A kettő nem feltételezi egymást, szóval a special ID időnként hamarabb megjön, mint ahogy megtörténik a bejegyzés, viszont az utóbbi is szükséges!

Ezt követően be kell vámoltatni az autót, magyarul a forgalmival, az itteni igazolvánnyal és az érvényes (magyar – a megelőző 6 hónapra érvényes kötelezőt kell tudni felmutatni) biztosítási papírokkal el kell menni ide: DOUANE REGIONALE DE BRUXELLES (Tour et Taxis) Rue de l’Entrepôt 11 (second floor) Office 2 – 1020 BRUXELLES

A megadott telefonszámokat nekem egyszer se vették fel. Legjobb egyébként vagy korán reggel, vagy fél 2-re menni, akkor nyit ebéd után, kevesen szoktak lenni, gyorsan sorra lehet kerülni. A végére kapsz kell egy rózsaszínű papírt (Demande d’immatriculation) a vámhivatal matricájával.

Ha az autó 4 évesnél idősebb, akkor le kell műszakiztatni. Ezen az oldalon lehet találni infókat, hogy hol és hogyan lehet, illetve időpontot is lehet kérni: http://www.rendezvouscontroletechnique.be/goca

Brüsszelben négy állomás van, ide kell elvinni az autót és levizsgáztatni. Vidéken értelemszerűen több is. Normális állapotú kocsival általában nem szarakodnak, DE! a belgáknál kötelező a tűzoltókészülék a kocsiban. Ezt előtte be kell szerezni és szerelni. A vizsga díja kb. 30 EUR. A szükséges papírok: forgalmi és a típusbizonyítvány (vagy mi a neve a Certificat de conformite-nek?). Sikeres vizsga esetén a vizsgaállomáson bepecsételnek a pink papírba, illetve kiadják az igazolás, miszerint érvényes műszaki van a kocsin. 4 évesnél idősebb járgányt évente kell vinni, erről emlékeztetőt is küldenek.

Itt lehet olvasni (franciául), hogy miket is vizsgálnak: http://www.goca.be/fr/p/ct-vp-premiere-visite

Sikeres vizsga utána el kell menni biztosítást kötni az autóra. Ezen az oldalon lehet irányítószám alapján biztosítási ügynököt ill. képviseletet találni. A biztosító a pink papírra adott matricával igazolja a kötelező biztosítást megkötését. Sajnos importautóval nem lehetséges az internetes rendszámkérés (2013 májusi állapot).

EU-soknak: a kitöltött pink papírral, a kocsi papírjaival és a te papírjaiddal el kell menni a PMO Welcome Office-hoz, akik az egészet továbbítják a belga hatóságnak. A rendszámot házhoz vagy az irodai címre is lehet kérni, 30 EUR-ba kerül.

Nem EU-s vagy mazo jelölteknek: el kell menni a DIV egyik kirendeltségére, Brüszelben a City Atrium, Rue du Progrès 60, 1210 Bruxelles (Saint-Josse-ten-noode) címen található. Kiszolgálás szigorúan érkezési sorrendben, ügyintézés csak 8.30 – 14.30 között. Itt is igaz, hogy érdemes nagyon korán reggel menni, amikor az a**b nepperek még nem ébredtek fel. Délben ugyan nem zár be az iroda, de az ügyintézők el-elszállíngóznak ebédelni, igen könnyen összejön 80 várakozó ügyfél (saját tapasztalat). Értelemszerűen le kell adni a rózsaszín, kitöltött papírt, a belga személyit és meg mondani, hogy hova kérjük a rendszámot (szintén 30 EUR lesz).

A (hátsó) rendszámmal együtt fogják küldeni a helyi forgalmit is. Az első rendszámtáblát saját költségre kell legyártatni.

Ezt követően egy idő múlva küldik a felszólítást a regisztrációs (taxe de mise en circulation) és az éves gépjárműadó (taxe de circulation) befizetéséről. Hála istennek ez sem egységes, a flamand régió más tarifákat használ, mint Brüsszel vagy a vallonok. Bővebb infó:

– brüsszeli és vallon régióban lakóknak: Tarifs de la taxe de circulation (voitures)

– flamand régió (Belasting op inverkeerstelling és Jaarlijkse verkeersbelasting): egy szimulációs oldalon lehet kiszámolni

Mindenkinek kellemes és balesetmentes közlekedést kívánok!

Üdv:

Viktor

Pin It on Pinterest